Ünye Çalışması

0 0
Okuma Süresi:4 Dk., 5 Sn.

ÜNYE’DE EKONOMİK HAYAT

Karadeniz bölgesinin en doğal limanlarından ve en eski yerleşimlerinden birine sahip olan ÜNYE şehri hiç kuşkusuz bu paralelde de her konuda önde ve öncü olması gerekmektedir (ki öyledir de). İç Anadolu’ya bağlantısının olması da coğrafi olarak bu şehre olumlu bir etki yapmıştır. Sahip olduğu coğrafyadan dolayı stratejik olarak NATO tarafından Radar gibi çalışmalarla da öne çıkan Ünye şehri bu olumlu tabloya katkı elde etmiştir. Coğrafi konumların yanı sıra en önemli katkı hiç kuşkusuz gerek iç Anadolu’dan ve gerekse Kafkaslardan gelen farklı ırklara mensup insanların da harman olup bir arada yaşaması da ayrıca artı bir değer kazandırmıştır. Bu yolla üretimde, kültürde, girişimcilikte ve gelişmelerde önemli bir mihenk taşı oluşmuştur. Bu olumlu değerler Ünye’de ticari hayatı pozitif yönde etkilemiştir. Ünye ilçesi Türkiye’de en çok fındık fabrikasına sahip olan ilçedir. Entegre ürünlerinde henüz arzu edilen düzeye çıkamamışsa da yakın gelecekte bu makasın kapanacağı ortadadır. Var olan çimento fabrikası Ünye şehrine nakliye, ticaret, istihdam ve hizmet sektörüne olumlu katkı yapmıştır.  Ünye şehrinde sanayi üretimi, liman hizmetleri, tarım (Dünyanın en çok fındık üreten şehridir!) siyasi ve kültürel faaliyetler konusunda handiyse tek başına bir liderdir. İnsanının girişimciliği, becerikli yapıya sahip olması, başarının ardındaki su götürmez gerçektir.  Sahip olduğu limanın avantajlarını kullanarak gerek üretim yapan GEMİ TERSANESİ ve gerekse bu yolla yaptığı ticaret fevkalade bir ekonomik kaktı sağlamaktadır. Uluslar arası başarılara imza atan birçok Ünye asıllı Türk insanı da, yine bu şehirden harmanlanmıştır.  Eğer Ünye diğer Karadeniz şehirleri gibi ardı ve bitişiğinde yerleşim yerlerine sahip olsaydı hiç kuşkusuz Karadeniz’in en büyüğü olacaktı. Ticaret yapan firmaların en önemli özelliği KURUMSALLAŞMIŞ olmalarıdır. Finans sektöründe öncü olan bankalar, Ünye’de hizmet etmeyi en çok da bu yüzden arzu etmektedirler. Hizmet sektöründe Ünye bölgesinde lider konumdadır. Çevre il ve ilçelerden misafirler özellikle bu şehrin otellerinde ve restaurantlarında ağırlanmaktadır. Nüfus ortalamalarına göre diğer şehirlere nazaran otel ve yatak sayısında açık ara önde olan bu şehir, gelecekte birçok olumlu gelişmelere gebedir.

 

ESNAF VE FABRİKALAR

Ünye’de 22 farklı sektörde irili ufaklı 135 fabrika vardır. Bunların içerisinde Çimento fabrikası, Ünye Gemi Tersanesi, Ünsan Un fabrikası, Ünplas plastik fabrikası, Çataltepe memba suyu fabrikası, ve en az bir düzine büyük ölçekte Fındık fabrikaları da vardır. Söz konusu fabrikalarda yaklaşık 2.000 kişi direk ve en az 4.000 kişi de dolaylı olarak istihdam edilmektedir. Sadece Ticaret odasına kayıtlı 1.300 ün üzerinde faal bulunan ticaret müesseseleri vardır. Diğer esnaf odaları ise 5.000 den fazla kayıtlı esnaf üyeye sahiptir. Bugünlerde hummalı bir çalışması yapılan organize sanayi sitesi söz konusudur. Bu proje bittiğinde hiç kuşkusuz Ünye insanının dinamikliği ortaya çıkacak ve Türkiye çapında zirveleri zorlayacaktır.

TARIM

Karadeniz bölgesinin (Terme-Çarşamba ovaları hariç!) en geniş tarım yapılabilecek alanına sahip olan Ünye oldukça başarılı çalışmalar yapmaktadır. Dünyanın en çok fındığını Üreten şehir olan Ünye yaklaşık 290.000 dönüm arazide ortalama 35.bin ton Fındık üretmektedir. Resmi olarak ÇKS kayıtlı olan üretici sayısı her ne kadar 10.000 civarı ise de kayıtlı olamayan (hazine arazileri engelinden!) bir o kadara yakın üreticisi vardır. 260 bin dönüm mera alanında hayvancılık, fidancılık ve başkaca ürünler elde edilmektedir. 150.000 adet ağaçla meyve üretiminin yanı sıra, 11.770 adet kivi ağacı ve 13.250 adet ceviz ağacından ürün elde etmektedir. 980 dönüm açık alanda ve 255 adet sera ile 51 dönümde sebze üretilmektedir. Günde 2000 adet yumurta, yılda 29.500 tavuk üretilen şehirde, 10.200 büyükbaş ve 4.135 küçükbaş hayvan vardır. 3 adet mandıra bir adet balık üretme çiftliği üretimlerine devam etmektedirler. 21.600 arı kovanından yılda, 325 ton bal elde edilmektedir. Denizden istifade etmesini bilen şehrin insanları yılda 325 ton balık elde etmekte, ülke ekonomisine ve sağlığına katkıda bulunmaktadırlar.

LİMAN İŞLETMESİ

Orta Karadeniz’de ikinci büyüklüğe ve iş hacmine sahip olan Ünye limanı üretimin büyük bir kısmını ihracata gönderen işleme sahiptir. Yılda 600 den fazla gemi yanaşıp yük alma ve indirme kapasitesine sahip olan liman, ticari kapasitesini her geçen yıl artırmaya devam etmektedir. Yıllık 1 milyon ton işlem kapasitesine sahip olan Limanın ihtiyaçlara cevap verebilmesi için alt yapı kapasitesinin artırılmasına çalışılmaktadır. Bunun yanı sıra amatör uçakların inmesi ve eğitiminin yapılabilmesi için küçük ölçekte havaalanına sahiptir.

SAĞLIK

Ünye şehrinde sağlık birkaç yıl önceye kadar arzu edilen derecede değildi. Fakat bu yıl açılan özel Çakırtepe hastanesi, halen daha yapılmakta olan büyük devlet hastanesi ile bu olumsuz tablo düzelmeye başlamıştır. Sağlıkta önde olduğu bir alan yok da değildir. Ünye şehri Diş sağlığı konusunda Karadeniz bölgesinin en muazzam sağlık hizmetlerinde duayen durumunu korumaktadır. Özel Karayalman ağız ve diş sağlığı polikliniği bu alanda öncü olmayı başarmıştır.

 

TURİZM

En yakın ilçelerin içerisinde sadece Ünye şehrinde olan Turizm bürosu hiç kuşkusuz olması gerektiği ve alt yapısı olduğu için vardır. Çünkü medeniyetlere beşiklik yapmış olan bu şehirden birçok kavim ve ulus, iz bırakarak gitmişlerdir. Tozkoparan kaya mezarlarından antik Ünye kalesine kadar, ayanikola kilisesinden gizli mağaralara kadar, Yunus Emre mezarından tarihi kalıntılara kadar birçok turistik özelliklere sahiptir. Günümüz dünyasına hitap eden doğa ve deniz turizminin imkânlarından oldukça yararlanan Ünye yaz sezonlarında yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Bir cevap yazın