Ordu İlçeleri Çalışması-1

0 0
Okuma Süresi:3 Dk., 52 Sn.

İKİZCE-ÇAYBAŞI-AKKUŞ-KUMRU-KORGAN İLÇELERİMİZDE ÜRETİM

 

İKİZCE

Gerek sahile yakınlığı, gerek Terme ve Ünye ilçesinin ortasında oluşu İkizce ilçesine oldukça avantaj sağlamıştır. Ürettiklerinin satılması ve ihtiyaçlarının alınması için birçok alternatif pazara sahiptir. Bir nehir üstüne kurulu olan bu şirin ilçe ağırlıklı olarak fındık tarımı ile geçinmektedir. 79.000 dönümden ortalama yıllık 8.000 ton fındık üretmektedir. Bölge fındıkları içerisinde şöhretli bir kaliteye sahiptir. 2.000 metrekareye sahip seralarında sebzecilik yapılmakta olup 100 dönüm civarında da kivi üreticiliği verimli bir şekilde artarak devam etmektedir. Ceviz ağacı sayısı 5.200 adet olan ilçemizde 5.500 arı kovanı ile gıda üretimine katkıda bulunmaktadır. Hayvancılık fazla gelişmemiştir. 4.000 kayıtlı çiftçisi sadece 3.250 büyük baş hayvan yetiştirebilmektedir. Sanayi olarak küçük ölçekli bir adet tekstil atölyesi ticari faaliyetini sürdürmektedir. Nüfus oldukça azdır. Yaklaşık 4.870 kişi olan nüfusu sürekli başka şehirlere göç vermeye devam etmektedir. Sağlık ocağı şehir halkına hizmet vermeye devam etmektedir.

 

ÇAYBAŞI

Gelişmiş şehir olarak sadece Ünye’ye yakın ve bir o kadar da bağımlı olan ilçemiz yüksek rakıma sahiptir. Fındık tarımı arzu edilen rekoltelerde değildir. Buna hava şartlarının sert geçmesi neden olmaktadır. 57.000 dönümde,  2.500 kayıtlı çiftçi tarafından yaklaşık 5.500 ton fındık üretilebilmektedir. 13.000 dönüm mera alanı olmasına rağmen büyük baş hayvan sayısı 3.000 i geçmemektedir. Hayvancılık için çok uygun hava şartları ve çayır meraları olmasına rağmen bu küçük ilçemizde ne yazık ki göçler yüzünden üretim sürekli gerilemektedir. Ulaşımın kolay olduğu ilçede 5.000 adet ceviz ağacından ceviz üretilmektedir. Kivi 15 dönüm gibi küçük bir alanda kalmıştır. İlçede üretim yapan bir adet alabalık çiftliği vardır. Sanayi adına bir adet avize imalat ve tekstil fabrikası ticari faaliyetlerini sürdürmektedir. Uzun zamandır yapılan güzel bir çalışma olan el halıcılığı yaygındır. Yakın köylerde evlerde özellikle hediyelik el halıları üretilmeye devam etmektedir. Gerek genç kızlara bir meşgale ve gerekse aile bütçesine katkı sağlayan bu güzel uğraş, şehir ekonomisine de artı değer getirmektedir. 4.331 kişilik nüfusa sahip ilçe göç vermeye devam etmektedir. Şehirde sağlık ocağı vardır.

 

AKKUŞ

Ordu ilinde Mesudiye’den sonra en büyük yüzölçümüne sahip olan ilçemiz ülkemizin orman depolarından birisidir. Ekolojik dengeye olumlu katkı sağlayan Akkuş ormanları oldukça verimlidir. Gerek Ünye yoluyla Karadeniz bölgesi ve gerekse Niksar yoluyla da iç Anadolu bölgemize yakın olan ilçemizin her şeyi farklıdır. Tarım üretiminde fındık yerine buğday, mısır, yulaf, patates, şöhretli Akkuş beyaz fasulyesi, hayvanlar için yonca ve fiğ bitkisi ağırlıklıdır. Oysa 40 kilometre sonra Niksar’da üretim çeşitliliği daha başkadır. Akkuş iklimi ile üretimi ile ve insanlarının dünyaya bakış açısıyla oldukça farklı bir şehrimizdir. 4.500 kayıtlı çiftçisi yaklaşık 8.000 büyük baş hayvancılık yapmaktadır. Bunun yanı sıra 15.000 e yakın koyun üretimi yaygındır. Bazı ılıman bölgelerinde 55.000 dönüm arazilerinde yaklaşık 3.500 ton fındık üretilmektedir. Kışları oldukça soğuk olan Akkuş ilçesinde yazları serin geçmektedir. Terme, Ünye ve iç kesimlerinde yegâne dağlar ve yaylalar bu şehirde başlamaktadır. Karadeniz sahil ilçelerinden farklı olarak nem oranı da fazla değildir. Bu yüzden yayla turizmi oldukça yaygındır. Sanayi adına daha önceki yıllarda kereste fabrikasına sahip iken, demode olması ve ekonomik olarak zarar etmesi nedeniyle söz konusu fabrika kapanmıştır. 4.700 nüfusa sahip ilçe her yıl artarak sürekli göç vermektedir. Bir sağlık ocağı mevcuttur.

 

KUMRU

12.000 Nüfusa sahip bu orta ölçekli ilçemiz performansı ve çalışkanlığıyla diğer ilçelerden ayrılmaktadır. Zira Kumru ilçesinde 4 adet alabalık çiftliği, iki fındık fabrikası, bir beton santrali ticari faaliyetini sürdürmektedir. Oysa Fatsa’dan başka ticari ilişkisi olmayan bu ilçe daha vasat bir faaliyet gösterse çok görülmeyecekti. Köylerine ulaşımın yer yer güçlükle yapıldığı bu şirin ilçede yaylacılık, hayvancılık ve özellikle fındık tarımı verimli olarak yapılmaya devam etmektedir. 130.000 dönüm fındık dikili alandan ortalama 9.500 ton fındık ürünü elde edilmektedir. 38 bin dönüm mera alanı kumru ilçesine oldukça fazla avantaj sağlamaktadır. Buda 6.250 büyük baş hayvancılığın daha rahat yapılmasına olanak sağlamaktadır. 5.700 kayıtlı çiftçiye sahip Kumru ilçesi 4.500 arı kovanı ile bal üretimine katkıda bulunmaktadır. Diğerlerine nazaran daha az da olsa göç veren bu ilçemiz istikbal vaat etmeye devam edecektir.

KORGAN

Kumru kadar tanınmasa ve kendini tanıtmasa bile Ordu ilçelerinin birçoklarından önde olan bu şirin ilçe Fatsa’dan başka Ordu’ya da ulaşımı oldukça kolaydır. Nüfusu yaklaşık 13.000 dir. 80.000 dönüm fındık dikili arazide yaklaşık 7.000 tn fındık elde edilmektedir. Bir adet tavuk ve yumurta üretim çiftliği vardır. 6 adet alabalık çiftliğinin yanı sıra 2 özel işletmede mandıracılık ve peynir üretimi başarıyla yapılmaktadır. Arıcılık fazla yaygın değildir. Sadece 900 kovanı olan ilçenin kayıtlı çiftçi sayısı 6.300 kişidir. Büyük baş hayvancılık vasatın üzerindedir. Yaklaşık 6.500 büyükbaş hayvancılığın yanı sıra 10.000 civarında koyun üretimi yapılmaktadır. Yayla kültürü bu ilçede de oldukça yaygındır. Zira coğrafi olarak dağlık bölgelere sahiptir. Şehirde sağlık ocağı mevcuttur

Bir cevap yazın