Ordu İlçeleri Çalışması-2

0 0
Okuma Süresi:3 Dk., 30 Sn.

ÇAMAŞ-ÇATALPINAR-GÜRGENTEPE-KABATAŞ-AYBASTI-GÖLKÖY İLÇELERİMİZDE ÜRETİM

ÇAMAŞ

Ordu ilinin en küçük yüzölçümüne sahip üç ilçeden birisi olan Çamaş daha çok Fatsa ile ticaret yapmaktadır. Çünkü en kolay ulaşılabilecek büyük şehir sadece orasıdır. Coğrafi küçüklüğüne rağmen en büyük ilçe olan Mesudiye den daha fazla nüfusa sahiptir. 9000 üzerinde olan nüfuslu Çamaş ilçesi fındık tarımı ağırlıklıdır. 60.000 dönüm arazilerde yaklaşık 5500 ton ortalama fındık üretmektedir. Sanayi adına bir alabalık üretme çiftliği ve bir adet peynir imal eden süt fabrikası vardır. sağlık ocağı olan ilçe yazları gurbetlerde inşaatlarda çalışmakta kışları ise aileleri ile birlikte yaşamaktadırlar.

 

ÇATALPINAR

Çamaş kadar yüzölçümüne sahip ilçe yine Çamaş gibi Fatsa ile daha fazla içli dışlıdır. 53.000 dönüm kayıtlı fındık üretim alanında yılda ortalama 4.700 ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. 3200 kayıtlı çiftçisi olan Çatalpınar ilçesinin bir alabalık üretim çiftliği ve belediyeye ait bir adet yol döşemede kullanılan beton parke üreten tesisi mevcuttur.  5300 nüfusa sahip olan ilçemiz 3200 kayıtlı çiftçiye sahiptir. 3000 üzerinde büyük baş hayvan yetiştiren ilçede sağlık ocağı mevcuttur.

 

GÜRGENTEPE

Bölgemizin en yüksek ilçelerinden biri olan Gürgentepe aynı zamanda ülkemizin küçük bir protipinide resmetmektedir. Gürgentepe de üç unsur ırk birlikte kardeşçe yaşamaktadır. Eşit ağırlıkta Sünni Türkler, Alevi Türkler ve Kafkas kökenli Gürcüler vardır. kışları çetin geçen bu ilçemizde fındık üretimi en baştadır. 80.000 dönüm arazide yaklaşık 7700 ton fındık üretimi gerçekleşmektedir. Yaklaşık 4000 metrekare seracılıkta sebze ve 3500 adet büyük baş hayvan 5190 kayıtlı çiftçi tarafından yetiştirilmektedir. Ordu, Fatsa ve iç Anadolu’ya ulaşım oldukça kolaydır. Gürgentepe’de ticaret adına bir adet peynir fabrikası, bir adet bal mumu üreten imalathane vardır. 65.000 kovan arıyla bal üretiminde söz sahibidir. Nüfusu 7850 olan ilçe her geçen gün gelişmektedir. Bir adet sağlık ocağında bölge halkına hizmet verilmektedir.

 

KABATAŞ

Kaplıca sularıyla meşhur olan bu ilçemizin turizm hareketi diğer ilçelere nazaran daha olumludur. 6000 nüfuslu Kabataş ilçesinde 40.000 dönüm arazide yaklaşık 4000 ton fındık üretimi yapılmaktadır. 3200 kayıtlı çiftçisi 3000 den fazla koyun, 3500 den fazla büyük baş hayvan ve 25.000 arı kovanı ile bal üretimini gerçekleştirmektedir. Ticaret adına ise Kabataş’ta bir adet peynir fabrikası, bir adet bal paketleme fabrikası ve bir adette bal mumu fabrikası faal haldedir. İlçede sağlık ocağı vardır.

 

AYBASTI

İlimizde en geniş yaylalara ve buna bağlı olarak en çok yayla turist hareketine sahip olan ilçemiz hiç kuşkusuz Aybastı dır. Perşembe yaylası dediğimiz Aybastı’da her yıl geleneksel festivaller yapılır. Yüzyıllardır süren güreş şenlikleri yine Perşembe yaylasında yapılmaktadır. Cip şenliği, güreş müsabakaları, at yarışları, en güzel  buzağı yarışmaları, en güzel kuzu yarışmaları, en güzel damızlık koç yarışmaları yine bu ilçemizde yapılagelmektedir. Bir nevi hayvanların sergilendiği fuar diye nitelendirilebilecek olan bu festivaller her yıl büyük bir coşkuyla kutlanmakta, ülke ekonomisine tarım ve hayvancılık adına katkılarda bulunmaktadır. Bunun yanı sıra en güzel ve en lezzetli peynir yarışmalarınında yapıldığı şenlikler en az iki ay belli haftalar ve günler içerisinde sürmektedir. Aybastı ilçesinde fındık üretimi mevcuttur. 80.000 dönüm arazilerde yaklaşık 4500 ton fındık üretilmektedir. Tarım ile at başı giden bir üretim alanıda büyük baş hayvancılıktır. Öyle ki, 4700 kayıtlı çiftçi tarafından yaklaşık 11.000 adet büyük baş hayvan yetiştirilmektedir. 14.346 nüfuslu bu yayla ilçemiz de, sanayi de vasatın üzerinde seyretmektedir. İlçemiz bir adet alabalık üretim çiftliği, iki adet süt ürünleri üretim fabrikası, bir adette beton santraline sahiptir. Hastanesi olan Aybastı ilçesi eğer özen gösterilip titizlikle çalışılırsa, bölgenin en büyük hayvancılık fuarı, yayla turizminin yurtdışı turist alması ve hayvan ürünleri üretim merkezi olmaya namzettir.

 

GÖLKÖY

Şöhretli göllerinden aldığı ismi hak eden bir ilçemizdir Gölköy. Gök gölü ve Ulu göl en meşhur göllerdendir. Dağ tepelerinde krater gölü olan bu göllerimiz oldukça ünlüdür. Biri şehir merkezinde diğeri de hemen 17 kilometre ileride olan göller, her yıl artan bir turist hareketine sahiptir. Gölköy de yaylacılık oldukça hareketlidir. Selemen ve aydoğan başlıca yaylalarıdır. Karadeniz ve iç Anadolu’ya ulaşım çok kolaydır. Şehir 16.410 kişi ile oldukça kalabalık bir nüfusa sahiptir.  7.500 kayıtlı çiftçi tarafından 160.000 dönüm de 14.000 kilo ortalama fındık üretilmektedir. 45.000 dönüm mera alanına sahip ilçemizde 8.500 adet büyük baş hayvan yetiştirilmektedir. Bir adet süt ürünleri üretim fabrikası, bir adet alabalık üretim çiftliği, bir adet fındık fabrikası ve bir adette beton santraline sahiptir. Bölgeye hitap eden oldukça kapsamı bir devlet hastanesine sahiptir.

Bir cevap yazın