Fotoğrafçılık

0 0
Okuma Süresi:2 Dk., 59 Sn.

AMATÖR FOTOĞRAFÇILIK

Yaşanan her güzel an, her nerede yaşandıysa orada kalır ve yok olup gider. İlerleyen zamanlarda hatırlandıkça net görüntüyle hatıralarımızda canlanmaya çalışsa bile, bu silik ve flu bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Yaşanan o ilk anın tadını asla alma şansımız olmayacaktır. İşte böyle güzel anlarda ileriki zamanlarda da hatırlanmak tekrar o anı yaşamak için fotoğrafa ihtiyaç duyarız. O an fotoğraf karesine yerleştirilebildiyse her fotoğrafı elinize aldığınızda aynı heyecanı iliklerinize kadar duyacaksınızdır. Anatomik olarak insan beyni en çok görmeyle öğrenme özelliği ve kabiliyetine sahiptir. Bilgisayarlardan farkımız burada başlamaktadır. Bir bilgisayar resim yüklendikçe kapasitesi daralacak ve işlem hızı yavaşlayacaktır. Söz konusu resmi çağırdığınızda birkaç saniye gecikerek ekrana düşecektir. Yazılarda ise bilgisayar beyni daha iyidir. Hemen gelen yazılar aynı oranda da daha az yer kaplamaktadır. Oysa insan beyni tam tersine çalışır. Beyin yazıları daha zor hafızasına kaydeder ve daha çok yer kaplarken, resim, gördükleri daha az yer kaplar ve daha hızlı görüntüye gelir. İşte böyle anlarda fotoğrafçılıktan az da olsa anlayıp bulunduğunuz ve dilediğiniz her anı ölümsüzleştirmeniz gerekecektir. Bir o kadar da zevkli bir uğraştır. Eğer siz güneşin doğuşunu, batışını, şimşek çakarkenki gökyüzünün aydınlığını, uçarken bir kuşu doğru ışıkta ve doğru zamanda çekmeyi başarırsanız size maksimum düzeyde keyif verecektir. Elbette fotoğraçılık bir sanattır. Fakat amatör olma söz konusuysa bu biraz daha kolay olacaktır. fotoğraf çekmenin bazı püf noktaları vardır.

1-Çekime çıkmadan önce, fotoğraf makinenizin çalışıp çalışmadığı kontrol etmelisiniz. Taze pil takmalı ve yedek pil bulundurmalısınız.

2-Manzarada var olan ışık neyse, onu kullanmaya çalışın. İç mekanda, gerektiğinde flaş kullanın. Dış mekanda ise gölgede veya keskin gölgelere engel olmak için parlak güneş ışığında, dolgu flaşı özelliğini kullanabilirsiniz.
3-Sade, fakat uygun bir arka plan kullanmak önemlidir. Ancak, fotoğrafı çekme fırsatını kaçırma riski varsa kusursuz arka planı arayarak vakit kaybetmemek gerekir.
4-Olup biteni açıkça görebilecek kadar yakının, eğlenceyi engellemeyecek
kadar uzak durun.
5-Hareketli anlar varsa, bol fotoğraf çekin. Arada iyilerini seçme şansınız artar.
6-Fotoğraf makinesinin bakış açısını seçerken, insanların hareketlerine uyum
sağlayın. Gerektiğinde makinenizi yan çevirip, açısını değiştirin. “An”ı yakalamak, tüm tavsiyelerden daha önemlidir.
7- Fotoğrafını çektiğiniz kişilere, yüzlerinin görünmesini sağlayacak kadar yaklaşın.
8-Sabırlı olmak gerekir ve fotoğraflanacak kişinin rahatlamasına yardım edilmeli. Daha güzel ve doğal fotoğraflar elde etmek mümkündür.
9-İstediğiniz ışığı elde etmek için günün hangi saatinin uygun olduğuna önceden karar
vermelisiniz. Yanan mum ışığını çekebilmek için flaşınızı kapatmalısınız.
10-Fotoğrafın bulanık olmaması için makinenizi bir zemine, masa üzerine koyarak ya da bir kapı çerçevesine dayayarak hareketsiz kalmasını sağlayın, ya da üçayak kullanın.
11-İç veya dış mekanlarda, kapalı havalarda pencereden sızan ışık gibi, yumuşak ve dağılmış ışık kullanmak iyidir. Keskin ve ayrıntıları göstermeyen gölgeleri kontrol edebilirseniz.
12-Kişinin tamamını gösterin. Böylece, çevreyi de fotoğrafa katmış olursunuz.
13-Doğal ışık kullanın. Bulutlu, kapalı günlerin insan fotoğrafı için en iyi ışığı sağladığını öğrenmek size
şaşırtıcı gelebilir. Parlak güneş gözlerin kısılmasına yol açar ve yüzde keskin gölgeler oluşturur. Kapalı günlerde ışık yumuşaktır ve yüzleri daha çekici gösterir. Kapalı mekanlarda, flaşı kapatıp pencereden gelen ışığı kullanarak fotoğrafını çektiğiniz objeye yumuşak, neredeyse ışıldayan bir görünüm kazandırabilirsiniz. Fotoğrafını çektiğiniz kişiye doğrudan objektife değil omzunuza bakmasını söyleyin.

14-Kırmızı gözü engelleyin. Kırmızı göz, flaş, gözün arka kısmına vurup makinenin lensine geri yansıdığında
oluşur. Odadaki tüm ışıkları yakmak da yardımcı olabilir. Makinenizin “kırmızı göz azaltma” fonksiyonu varsa bunu kullanın. Dijital fotoğraf makinelerinin tipik flaş mesafesi 1.8 – 3 metre arasında, video kameralarının ise 4.5 metreye kadardır. Flaş mesafesinin dışında kalan nesneler ya çok karanlık ya da çok aydınlık çıkar. Makinenizin kullanım kılavuzunu inceleyin ve fotoğrafını çekeceğiniz nesnenin flaş mesafesinde olduğundan emin olun.

Şimdi makinenizi alın ve gidin, dostlarınızı, hayvanları, doğayı, var olan her şeyi çekin ve izleyin…

 

 

 

Bir cevap yazın