Fatsa Çalışması

0 0
Okuma Süresi:4 Dk., 6 Sn.

FATSA DA EKONOMİK HAYAT

Ülkemiz genelinde hızla yükselen ticaret grafiği hiç kuşkusuz bölgemiz ile de paralellik arz etmektedir. Yaşadığımız Fatsa kenti coğrafi ve jeopolitik altyapısı ticaret yapmaya elverişli olmasına rağmen, bölgede ticaret henüz arzu edilen seviyelere ulaşamamıştır. Oysa iç Anadolu’ya bağlantı yolunun olması, deniz taşımacılığı için limanın var olması, ihracatta ihtiyaç olan “kil” gibi hammaddelere sahip olması ve orta Karadeniz’in merkezinde bulunması gibi avantajları bünyesinde barındırmaktadır. İç Pazar olarak arka bahçe tabir edebileceğimiz orta büyüklükte birçok ilçeleri vardır. Kumru, Korgan, Çamaş, Kabataş, Aybastı, Çatalpınar gibi ilçeler oldukça yoğun nüfus barındırmaktadır. Bu ilçelerin Fatsa ya sağladığı en büyük avantaj, yollarının ve mesafenin verdiği imkânla Fatsa ile ilişkide olmasıdır. Bu avantajı Fatsa iyi kullanmakla beraber yeterli olduğu söylenemez.  Orta Karadeniz de en büyük ilçelerden birisi olan FATSA müteşebbislik ruhunu barındırmasıyla, idarecilerinin de özveri gösterip ekonomik hayatın önünü açmaya çalışmasıyla da gelecek vaat etmektedir. Yapılan özverili çalışmaların neticesi olarak Fatsa vergi dairesi 2008 yılında yaklaşık 50 trilyona yakın vergi tahsil etmeyi başarmıştır. Buda Fatsa da ticaretin gittikçe arttığını göstermektedir.

A-FATSADA TARIM

Fatsa ekonomisi birçok Karadeniz şehrinde olduğu gibi en büyük girdiyi TARIM sektöründen sağlamaktadır. Bununda en başında hiç kuşkusuz FINDIK üreticiliği gelmektedir. 21.000 hektar arazide yaklaşık 25.000 ton fındık üretilmektedir. Ordu ilinin en büyük 3.cü fındık üreticisi konumunda olan Fatsa, başkaca tarım ürünlerine yönelmeye devam etmektedir. 18.400 kayıtlı tarım üreticisi olan Fatsa da, İlçe tarım ve Ziraat odasının da özverili çalışmasıyla ücretsiz toprak tahlili yaptırılan çiftçilere özel amaçlı bahçeler projelendirilip kurulmaktadır. Bu profesyonelce çalışmaların sonucunda Kivi, Ceviz, Bodur Meyvecilik, Hayvancılık, Kümes Tavukçuluğu, Arıcılık ve profesyonel balık yetiştiriciliği her yıl artış yönünde ivme kazanmaktadır. Ziraat odası üreticileri için eğitim amaçlı kitap çalışmasının yanı sıra tarım sigortasını teşvik içinde özel bir çalışma yapmaktadır. Fatsa da İlçe tarım müdürlüğünün teknik yardımı ve destekleriyle ortalama 7.000 baş büyük hayvan, 28.000 arı kovanı, kümes tavukçuluğu yapan 5 çiftlikte 29.000 adet tavuk yetiştiriciliği vardır. Kivi meyvesi oldukça yaygındır. Bu yıl beklenen rekolte 1.000 ton civarındadır. 150 nin üzerinde kivi ve meyve bahçesi mevcuttur. Denizde kurulu olan 4 adet balık çiftliğinde yılda ortalama 300.000 kilo balık üretilmektedir. Sera sayısı her yıl artmakla beraber 180 civarında olup yılda 500 tona yakın üretim yapılmaktadır. Günlük 3.000 litre üretimi ile 2 adet süt işletmesi vardır. Aynı zamanda mandıra olan bu işletmeler de peynir, yoğurt ve tereyağı üretimi artarak devam etmektedir. 600 adet büyük baş süt üreten hayvana sahip büyük bir kooperatif ahırı mevcuttur.

B-FATSADA ESNAF ve FABRİKALAR

Fatsa nüfus bakımından Ordu ilinin en büyük ikinci ilçesi olmasının verdiği avantajın sonucu olarak odalara kayıtlı 4.536 küçük orta esnafı vardır. İmalat adına ise 52 firması mevcuttur. Büyük ölçekte ise üçü yabancı olup toplam 9 fabrika vardır. Tamamı ihracata yönelik olan bu fabrikalarda 500 kişi istihdam edilmektedir. Özel olarak kurulmuş olan Fatsa Organize sanayi bölgesinde yapımları bittiğinde 25 adet büyük üretim fabrikaları faal halde olacaktır. Bu da 1.500 – 2.000 kişilik istihdam demektir. Halen daha inşaatı devam eden 25 büyük fabrika hiç kuşkusuz bölgeye ekonomik anlamda hayat verecektir. 500 dönüm üzerinde kurulan Fatsa organize sanayi, yatırımcı geldikçe yeni arazi alanlarını da hazırlamaya devam etmektedir.

C-LİMAN HİZMETLERİ

Fatsa Ordu ili dahil kapasite ve işlerlik bakımından ikinci büyük limana sahiptir. Liman derinliği 6.000 tonluk gemilere müsait olduğundan özellikle tercih edilen limanlardan birisidir. Çift taraflı limanda 4 adet vinç vardır. Limanın indirme ve yükleme kapasitesi yıllık 1.800.000 bin tondur. 2008 yılında 96.500 bin ton yük boşaltılmış, 66.000 bin ton yükleme yapılmıştır. Bu yüklemenin tamamı ihracata yönelik olmuştur. Rusya’dan gelen kereste gemileri için ayrı bir rıhtım ayrılmıştır. Çok ciddi miktarlarda kereste gemileri boşaltma yapmaktadır. Aynı zamanda yurt içi ve dışından gelen kimyevi gübre depoları Fatsa da bulunduğu için gübre gemileri özellikle Fatsa limanını tercih etmektedir. Çünkü sevk yapacak yük kamyonları ve ekip-ekipmanları ile Fatsa altyapısı hazır bir ilçedir. Limana inen her türlü ticaret mallarının Karadeniz ve iç Anadolu’ya sorunsuz bir şekilde sevki yapılabilmektedir. Limanın rehabilite edilmesi ve çevresinin tekrardan organize edilmesi halinde, daha çok işlem hacmine sahip olacağı ve hatta birkaç gemi tersanesinin kurulacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

D-SAĞLIK

Karadeniz bölgesinde iller hariç tüm ilçelerin içerisinde, sağlık adına Fatsa hiç tartışmasız açık ara birinci sıradadır. Devlet hastanesinin başarılı çalışmaları ve hizmetiyle bölgenin adeta tıp fakültesidir. Bütün branş doktorları bünyesinde barındıran hastane, gerek çevre gerek alt yapı olarak tamamen sorunsuz bir şekilde sadece Fatsa ya değil tüm bölgeye hizmet vermektedir. Ayrıca mevcut özel hastaneler göz doldurmaktadır. Özel hastanelerde de öncü olan Fatsa başarılı performansı ile göz doldurmaya devam etmektedir.

E-TURİZM

Tarım ve sanayide hızla ilerleyen Fatsa, Turizm açısından yerel belediye ve birkaç kişisel çalışmaların ötesine geçememiştir. Bu lokal çalışma ülke genelinde “CİP ŞENLİĞİ”dir. Yoğun rağbet gören söz konusu şenlik, uzun vadede avantajları muhafaza etmektedir. Fatsa da otelcilik yaygınlaşmamıştır. İstisna olarak bölgenin de en büyüklerinden biri olan yalçın otel özverili bir şekilde turizme hizmet vermeye gayret göstermektedir. Halen daha Turizm bürosu yoktur. Turizm bürosuna sahip olduğunda ve iyi bir tanıtım yapıldığında çok daha ilerleyeceği kaçınılmazdır.

Bir cevap yazın