0 0
Okuma Süresi:2 Dk., 16 Sn.

27.03.2002                                         HALK GAZETESİ                                                               ÖRNEK FATSA

ÖNÜMÜZDEKİ günlerde(18-26 Nisan) Almanya Hannover kentinde uluslar arası sanayi fuarı başlayacak. Bazı illerimizde ve ilçelerimizde ticaret odaları o fuara gidebilmek için hazırlıklarını bitirdiler.

Hizmet tv de yapılan açıklama üzerine Ünye ticaret odası meclis başkanı sayın hasan şimşek beyi aradık. Ünye den gidecek gruba dahil olabilmek için hangi evraklar gerekli diye sorduk. Hasan beyin cevabı oldukça şaşırtıcıydı. Üzgün bir ifade ile o fuar için daha ilk soran siz oldunuz dedi bize hiçbir firma herhangi bir girişimde bulunmamış olduğunu öğrendik. Fatsa ticaret odasına bağlı 48 kişilik bir grup yola çıkmaya hazırlanmışlar bile. Bu bize genel bir Fatsa Ünye değerlendirmesi yapmayı hatırlattı.

Organize sanayi ilk önce Ünye de başladı ama hala başladığı yerde duruyor. Bir arpa boyu yol alınabilmiş değil. Fatsa Ünye den sonra başladığı halde organize sanayisini bitirmiş. Fatsa da yıllar öncesinden kalan bir otogar var. Ama Fatsalı lar bununla yetinmeyip şehir dışına daha büyük bir otogar yapabilmek için çaba sarf ediyorlar. Ünye ise mevcut yeni otogarını işletmeyi bile başaramadı. Hala şehir içlerinden otobüsler kalkıyor.

Yine Fatsalı lar bundan on yıl öncesine kadar Ünye nin il olacağı söylentileri üzerine sivil toplum örgütleri örnek bir çalışma yapıp mükemmel bir protesto yaptılar. ( mükemmel diyoruz çünkü o gün bu gündür Ünyeli ler hala il olacağız diye bekliyor.) yine Fatsalı lar bizden çok geride olan nüfusunu organizeli bir çalışma ile şehir dışına kaçışına engel olarak sayımda Ünye yi geçmeyi bu son sayımda da başardı.

Ünye de geciken sebze hali inşaatını fırsat bilen Fatsa belediyesi Fatsa ya sebze hali ruhsatı almaya çalıştığını da duyuyoruz. Belediye çalışmalarına baktığımızda ise; iki dönemdir aynı kadro iş başında be fersah fersah önde gidiyor. Ünye ise iki dönemdir yerinde saymakta ısrar ediyor. Ticaret Ünye ye nazaran Fatsa da daha canlı. Ünye de tüccarların elini geçmiş durumda. Fatsa limanı Ünye limanına göre daha aktif. Ünye ye bir gemi yanaşıyorsa Fatsa ya 5 gemi yanaşıyor. Festival yapılsın mı yapılmasın mı diye Ünye düşünürken Fatsalı lar kendi festivalleri için bastırdıkları broşüre kadir inanırın resmini yerleştirmişler bile. Siyasette Ünye kendi içinde birbirleri ile mücadele ederken Fatsa dan böyle bir ses duyulmuyor olması da dikkat çekici. O halde ticarette önde liman işletmeciliğinde önde nakliyatçılıkta önde siyasette önde belediyecilikte önde sivil toplum çalışmalarında önde nüfus sayımında önde sanayileşmede önde kendi içlerinde barışık ise bizde bu hakkı kendilerine teslim edelim. Bu tatlı siyasette bizleri geçtikleri için onları tebrik ederim.

Sayın Fatsalılar sizleri tebrik ediyoruz. Bu hızla devam ederseniz orta karadenizde sizi kimse geçemeyecektir. Birkaç yıl sonra da çok önemli bir şehir olacağınıza hiç kuşkumuz kalmadı.

Acaba Ünye olarak biz Fatsa dan önce şehirdik ve sancak beyliğimiz vardı demekten başka söyleyebileceğimiz ne kaldı?

Ünye ticaret odası meclis başkanı hasan şimşek bey önümüzdeki günlerde (2-5 Mayıs) GAP gezisi var diyor. Hiç olmazsa oraya bari gideriz bizde…

Bir cevap yazın